Het wandelpark

Ons tuinen complex behoort tot de openbare wandelparken van de Gemeente Den Haag. Op de hoofdpaden en op daartoe vastgestelde tijden is het complex het hele jaar door vrij wandelgebied. Het betreden geschiedt op eigen risico. Honden moeten buiten het complex worden uitgelaten en dienen op het complex aangelijnd zijn.

De openings- en sluitingstijden in zomer en winter (let dus op dat u niet voor een gesloten hek staat) !
1 april t/m 30 september van 09:00-20:00uur
1 oktober t/m 31 maart van 11:00-16:00uur

Het complex van Eigen Arbeid nodigt zeer uit tot het maken van heerlijk ontspannen wandelingen. Ongeacht de tijd van het jaar, er is altijd iets te beleven. Hieronder bieden wij u wandelingen aan in de 4 seizoenen:

Ons complex heeft een zeer open karakter. Wij vinden het belangrijk dat bezoekers daadwerkelijk kunnen kennis maken met onze hobby. Onze leden zitten niet verscholen achter hoge, dichte hagen. Bij mooi weer zitten ze gezellig op hun terrasje bij hun tuinhuisje. De aanwezige tuinleden zijn altijd in voor een enthousiast praatje over hun hobby, hun complex, hun Stal! De tuinhuisjes zijn voorzien van stromend water en riolering. Elektriciteit zult u bij de huisjes niet aantreffen. Dat past ook niet in ons beeld van natuurlijk tuinieren. Ruim 90% van onze leden voorziet in zijn energie behoefte doormiddel van zonnepanelen. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en leveren voldoende energie voor bijvoorbeeld een waterpomp. Want sproeien met leidingwater is verboden. Wat dus rest is dit te doen met slootwater.

Voor de aspecten van het natuurlijk tuinieren verwijzen we u naar dat onderdeel van de site. Zeker is dat het natuurlijk tuinieren de attractiewaarde van het complex heeft vergroot.

Wanneer u daar oog en oor voor heeft, kunt u vele vogelsoorten waarnemen. Naast ooievaars en reigers, zijn dat o.a. de wulp en de grutto, de bonte specht, uilen, kievieten, verschillende soorten mezen en vinken, kraaien, spreeuwen, mussen, de heggenmus, het winterkoninkje, het roodborstje, merels en lijsters, de vlaamse gaai, woudduiven, diverse eendensoorten, zwanen, waterhoentjes en meerkoeten. Ongetwijfeld zijn er dan ook nog soorten vergeten.

In de maanden augustus en september werd ons complex bezocht door honderden vogelspotters. Zij kwamen gewapend met fototoestellen en kijkers om een glimp op te vangen van de zeldzame steppenkiekendief en de syberische boompieper.

Oogstrelend zijn ook de akkerbloemen weiden bij de entree en de kijksloten. Klaprozen, korenbloemen, eenjarige margrieten en nog veel meer soorten vormen het decor waar af en toe een kunstschilder voor gaat zitten. Bij een van de vijvers hopen we over enige tijd de ratelaar en de moerasorchis te bewonderen.

Wilt u eens heerlijk van de natuur en de stilte genieten? Breng dan eens een bezoek aan ons complex. Geloof het of niet. Zelfs wanneer alle leden er zijn, is het op ons complex doodstil. Op een paar enthousiast spelende kinderen na, natuurlijk.