Natveen landschap

Op onze weg naar het maximaal aantal te behalen stippen voor het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren waren er in het beoordelingsrapport nog een paar aanbevelingen. Een daarvan was het cre๋ren van een natveen landschap. En goede adviezen zijn bij ons nooit aan dovemansoren gericht.

In een dergelijk landschap krijgen o.a. de ratelaar en de moerasorchis volop kansen, maar ook de zonnedauw voelt zich in een vochtig milieu heerlijk thuis.

In januari 2001 is van de zogenaamde “vis"vijver de oever flink afgevlakt. Hierdoor is een vier meter brede, schuinsaflopende strook ontstaan. Halverwege ligt dit boven water c.q. net onder water. Het fluctuerende waterniveau doet de rest.

De eerste jaren hebben we ons best gedaan om het voor elkaar te krijgen dat hier niet alleen de wilde kievietsbloem, maar ook de ratelaar, de moerasorchis en de zonnedauw gaat groeien. De eerste drie genoemde mochten we in het voorjaar van 2004 voor het eerst ontdekken. Misschien was ook de zonnedauw er wel. Maar het vinden van dit kleine, tere plantje in een gebied wat niet betreden mag worden, is moeilijk. Vanaf de erbij geplaatste banken heeft u niet alleen een goed zicht op de ontwikkelingen van de flora, maar ook op die prachtige Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder.