Tuinwinkeltuin

In de border voorin deze tuin bloeien in het voorjaar volop hyacinten, narcissen, irissen, primula's. Na hun bloei wordt het vak fleurig gemaakt met eenjarige zomerbloeiers. De winkeltuin is in het kader van het project Natuurlijk Tuinieren in de winter van 1998 omgevormd van een rommelig graslandje tot een modeltuin waarin een grote verscheidenheid aan planten groeit ten behoeve van bijen, vlinders en andere in de natuurlijke kringloop belangrijke insecten.

Nu kunnen we ons nog nauwelijks voorstellen hoe of de tuin er uitzag. In de winterperiode van 2004 werd de tuinwinkel vervangen door een via het AVVN aangekocht en in hun opdracht ontwikkeld duurzaam tuinhuis. Helaas voor het AVVN is het goed bedoelde project niet van de grond gekomen. Gelukkig voor hen is het enige en dus unieke exemplaar sinds maart 2005 te bewonderen bij Eigen Arbeid.

Veel fantasie bij de keuze van materialen en planten is in deze tuin gebruikt. De tufstenen muurtjes bevatten tal van mossen en plantjes die maar al te graag hierop groeien. De lavastenen zijn zo gegroepeerd dat zich ook daar mossen en plantjes op kunnen nestelen. De flagstones met daartussen beloopbaar mos (Sagina subulata) vragen om betreden te worden.

In de border achter de ploeg uit 1920 staan eveneens vele inheemse planten.  Er bevindt zich ook een model composthoop waar blad-en plantenmateriaal wordt verzameld om te worden omgezet tot vruchtbare humus.

In de bomenrij achter de winkel vinden we een onderbegroeiing van varens. In de winkeltuin vindt u meer dan dertig houtachtige gewassen en zeventig kruidachtige gewassen.