Spring naar inhoud

Nieuwjaarsreceptie 4 januari 2020

Het was weer een gezellige drukte tijdens de Nieuwjaarsreceptie op zaterdag 4 januari 2020 in De Stal. Veel mensen kwamen langs om elkaar een goed nieuwjaar te wensen en om even “bij te praten”. Met dank aan de vrijwilligers die alles tot in de puntjes verzorgd hadden. Speciale dank aan Cocko en Piet Lock die al vroeg aanwezig waren om de heerlijke oliebollen te maken.

Tijdens de receptie hield de voorzitter Dennis van den Oever de volgende toespraak:

Goedemiddag allen,

Welkom bij de nieuwjaarsreceptie van Amateurtuindersvereniging Eigen Arbeid. Vandaag zijn wij samen gekomen om met elkaar 2020 in te luiden.

Onze mooie vereniging is gebouwd op vrijwilligers. Sinds jaar en dag staan velen voor ons klaar en maken wij gezamenlijk, schouder aan schouder, het verschil. In 1917 begon het op de hoek van de Viaductweg en de Fruitweg na vele rondzwervingen door de stad zijn we in 1984 op onze huidige plek terecht gekomen. Sinds afgelopen 1 april brengt ons dat alweer 35 jaar op deze mooie locatie. Een heuglijk feit om bij stil te staan. In deze 35 jaar hebben wij veel mogen beleven, van een verdubbeling van het aantal tuinen met de komst van een tweede pad, de ingebruikname van ons verenigingsgebouw De Stal en de start van het Natuurlijk Tuinieren.

Als Eigen Arbeiders zijn wij pioniers ten voeten uit. Een groep Haagse politieagenten startte deze traditie met de oprichting van onze vereniging, de eerste van zijn soort in de stad. Als Eigen Arbeiders nemen we verantwoordelijkheid. Samen met onze vrienden van Nut en Genoegen namen wij het initiatief tot oprichting van de Haagse Bond van Volkstuinverenigingen. Om zo onze stem te laten horen aan de gemeente en op te komen voor onze belangen. Als Eigen Arbeiders gaan wij voor duurzaamheid. Sinds vele jaren, na hard zwoegen, voeren wij het keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Samen hebben wij, ook van 2019 een groot succes gemaakt, we hebben onze vereniging een boost gegeven.

Voor ons Nederland was 2019 een roerig jaar. Zo begon het kersverse jaar met een “bijna-ramp” bij ons hier in Scheveningen. Een ramp met diepe gevolgen in de stad, niet alleen bij de afgelopen jaarwisseling, maar ook in politiek Den Haag. Zo hebben wij afscheid genomen van de Burgemeester en is ook het college gevallen. Na een roerige start stond het jaar bol van protesten. Zo hadden we in februari het scholierenprotest, waarop te horen was dat “De jeugd de toekomst wil.” Waarbij het klimaat centraal stond. Maar ook de boeren lieten meermaals van zich horen bij de opkomst van stikstofcrisis, die bouwend en verbouwend Nederland plat heeft gelegd. Ook de zomer heeft flink van zich laten horen met hitterecord op hitterecord.

Inmiddels heeft onze stad een gloednieuw college, een verzameling van D66, CDA, GroenLinks, PvdA en onder aanvoering van de VVD. Met waarnemend Burgmeester Remkes is de zoektocht naar een nieuwe Burgemeester gestart. Het beloofd politiek een interessant jaar te worden voor onze stad. Hoe land het nieuwe college en wie wordt onze eerste burger.

Verbroedering was ons sleutelwoord in 2019, samen hebben we de schouders eronder gezet en zijn we tot elkaar gekomen. Zo is er een heuse klusploeg ontstaan die momenteel hard werkt aan de tuinwinkel. Ook heeft de kantinecommissie meerdere mooie activiteiten georganiseerd die laten zien hoe breed en betrokken onze vereniging is. Daarbij denk ik terug aan de succesvolle kerstborrel in december, met sneeuw en glühwein.

2020 staat voor mij in het teken van verdraagzaamheid. Graag roep ik u allen dan ook op om dit jaar liever voor elkaar te zijn. Bumperkleven, het negeren van een caissière in de supermarkt, elkaar niet voor laten gaan in het verkeer, voordringen in de trein, geluidsoverlast, burenruzies, schelden en haatberichten op sociale media. Het gebeurt elke dag en veel te vaak. Meestal hebben we het niet eens door. Laten wij daar dit jaar met elkaar verandering in brengen. Kijkend naar onszelf, wat kunnen wij doen? Iedere verandering begint bij jezelf. Zo zal ik bij mij in de straat vaker een praatje maken met mijn buren, wat eerlijk gezegd, ik weet niet eens hoe mijn bovenbuurman heet. Ook zal ik opstaan als iemand hulp nodig heeft, dit kan het simpel openhouden van de deur zijn of het helpen van de buurvrouw schuin boven met het dragen van de boodschappen. Wat mij betreft staat centraal, doe eens lief! Sire is gestart met een campagne, een campagne met de HASHTAG DOESLIEF. In deze campagne worden harde statistieken getoond, maar ook voorbeelden van klein dagelijks onaardig gedrag. Met de ‘DOESLIEF’-campagne hoopt Sire dat mensen zich realiseren dat onaardig gedrag nergens voor nodig is en kwetsend voor de ander. Met het ontwapenende ‘DOESLIEF’ spoort SIRE Nederland aan om elkaar met één woord aan te spreken op onaardig gedrag. Ik pak deze handdoek op en ga hier voor 2020 bewust mee aan de slag. Om van ons mooie Nederland, een verdraagzamer land te maken. Graag roep ik u op met mij mee te doen. Daarmee maken we Nederland een beetje mooier.

Vorig jaar is een club enthousiastelingen samen gekomen, gestart door Eveline en Ria en samen met Peter, Ad, Debbie en mijzelf hebben wij een bestuur gevormd met uw vertrouwen bevestigd in de voorjaarsledenvergadering. Gezamenlijk hebben wij de handschoen opgepakt, maar we zijn nog niet compleet. Als vereniging zijn we nog op zoek naar tenminste twee bestuursleden, waarvan in ieder geval een penningmeester, en ook het natuurlijk tuinieren en de kantine zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Meld u vandaag nog aan, als bestuur zijn wij aanwezig en helpen u graag op weg.

Iedere dag weer wordt op onze vereniging hard gewerkt aan een mooi en toekomst bestendig complex, een levenslustige vereniging. Trots ben ik op alle leden van onze vereniging, die van iedere tuin op ons complex een waar paradijs weten te maken. Trots ben ik op iedereen die onze vereniging een warm hart toe draagt, van leden tot donateurs en van relaties tot gemeenten, samen maken we een verschil, iedere dag weer!

Onze geschiedenis is doorspekt met hard werken, initiatief nemen en verantwoordelijkheid pakken waar nodig. Samen is steeds gebleken dat wij klaar zijn voor de toekomst. Klaar voor nog eens 100 jaar, een duurzame vereniging waar iedereen zich thuis voelt.

Op een mooi tuinseizoen, op een mooi 2020 en op een mooi Eigen Arbeid.

IMG_5231IMG_5227IMG_5246IMG_5228IMG_5224IMG_5221IMG_5235IMG_5244IMG_5237IMG_5229IMG_5230IMG_5242IMG_5232IMG_5234IMG_5220